Children of Men

I Borlänge vid grabbens dator 02.26 - natten mot tisdag


Året är 2027, inget barn har fötts till världen på 18 år. Mänskligheten har börjat misströsta när det inte finns någon framtid att tala om. Nationer världen runt rasar samman. Vi möter Theo i London, han liksom många andra har gett upp hoppet. Han är egal för vad som sker runt omkring honom - ett resultat av samhället och det faktum att han förlorade sin tvåårige son Dylan till en influensapandemi runt år 2009. Han blir kontaktad av en grupp aktivister som försöker stoppa de brittiska myndigheterna från att avvisa alla invandrare. Gruppen behöver hans hjälp att föra en kvinna ut ur landet. Theo behöver pengarna de erbjuder och går med på att hjälpa dem. Det visar sig snart att Kee, som kvinnan kallas, är gravid. Alla kvinnor har de senaste 18 åren varit infertila men Kee är i högsta grad havande. Härifrån fortsätter filmen med huvudkonflikten som är att föra Kee i säkerhet utanför Storbritanniens gränser. Jag vill inte avslöja för mycket av filmens handling utan rekommenderar istället att se den.

En av de saker som jag gillar med filmen är hur den belyser vad rädsla kan driva människan till. I filmen ser man tydliga paralleller till Nazitysklands koncentrationsläger och getton. Allt sprunget ur rädsla för "de andra" som är avvikande från den kulturella normen.

Det allra tydligast framträdande i historien är frälsartemat. Mirakulöst nog kommer det att födas ett barn till världen - mänsklighetens sista hopp. Frälsartemat är vanligt förekommande i filmer och kan vid det här laget kännas ganska klyschigt. I den här filmen tycker jag dock att det fungerar - det är nästan en förutsättning. Likaså är Kee ensam med sitt barn, någon fader presenteras aldrig och inte heller får man någon förklaring på varför just hon är fertil.

Filmen behandlar känslor som rädsla, kärlek, desperation och likgiltighet. Samtidigt ser man hur människor kan offra så mycket för något de tror på. Runt om i världen idag ser vi hur just detta sker, självmordsbombare, soldater som strider för att försäkra sin nation fortsatt "frihet" och så vidare...

En bra film som går att ses både som en vanlig futuristisk action-thriller eller om man så vill även på ett djupare plan.

\m/


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0